Na zadnji avgustovski vikend tega leta se je odvilo kar nekaj tekmovanj, na katerih smo stiskali pesti za naše fante in dekleta. S fantastičnim uspehom smo vstopili v sezono poletne velike nagrade v nordijski kombinaciji, v mednarodni konkurenci pa smo nastopili še na FIS pokalu. V domačem Mostecu smo gostili pokalne obračune kadetov, z veseljem pa smo se odzvali tudi na povabilo štajerskih kolegov ter se udeležili otvoritve prenovljenega skakalnega centra.

Začenjamo v najvišje ležečem nemškem mestu, Oberwiesenthalu. Povsem na vzhod Nemčije, v neposredno bližino meje s Češko, sta odpotovala dva Ilirijana, ki sta se udeležila prvih kombinatorskih tekem v sezoni na najvišji ravni. Najprej je v soboto potekala mešana ekipna preizkušnja, na kateri je barve Slovenije skupaj z reprezentančnimi kolegi zastopala Ema Volavšek. Po skakalnem delu na 105-metrski napravi je naša četverica zasedala četrto mesto, v cilj teka pa so prišli na končnem 6. mestu. V nedeljo sta sledili še posamični tekmi. S svojim skokom je Ema med dekleti zabeležila peti najboljši rezultat, nato pa na rolkah prehitela prav vse tekmice in prva prečkala ciljno črto, kar ji je prineslo zmago in vodstvo v skupnem seštevku poletne VN. Izkušnje na tej ravni tekmovanj je zbiral še Matic Garbajs, ki je na skakalnici zabeležil 46. rezultat, na koncu pa zasedel mesto nižje.

Foto: FIS Nordic Combined

Nadaljujemo v državi s štirimi uradnimi jeziki in brez (uradnega) glavnega mesta, Švici. V rojstnem mestu “očeta toksikologije” Paracelsusa je še tretji konec tedna zapored potekal FIS pokal. V Einsiedelnu, na tamkajšnji 117-metrski skakalnici, sta svojo trenutno formo preizkušala Matija Vidic ter Maksim Bartolj. Slednji je na sobotni preizkušnji v drugi seriji napadel uvrstitev na zmagovalni oder, kar mu je tudi uspelo, saj je stopil na 2. stopničko. V finalu je po rezultatski lestvici napredoval tudi Matija, ki se je z 18. prebil na končno 13. mesto. Dan kasneje je bila zaradi (pre)močnega vetra izpeljana zgolj ena serija. Maksimov skok ga je še enkrat popeljal do 2. mesta, med najboljšo deseterico pa je s skokom, dolgim 111,5 m, pristal tudi Matija.


Največja ljubljanska skakalnica, mosteška “šestdesetka”, je gostila tekmovalce in tekmovalke iz vse Slovenije, ki so se med seboj pomerili za pokalne točke. V kategoriji do 14 let je nastopila deseterica Ilirijanov. Najvišje, na 5. mesto, se je z dvema skokoma v bližini kalkulacijske točke zavihtel Klemen Brunec. Med “top ten” sta končala tudi Jošt Trtnik (8. mesto) in Marko Škul (10. mesto). V obeh skokih je le malo do petdesetice zmanjkalo Filipu Vovku, ki je domačo preizkušnjo sklenil na 14. poziciji. Do 17. mesta je skočil Blaž Albreht, 22. je bil Patrik Amon, mesto za njim Luka Sova, 25. dosežek tekme pa je uspel Leonu Vučkoviću. Eden za drugim, na 30. ter 31. mesto, sta se uvrstila še Aljaž Lah in Gabriel Godec. Blaž, Filip in Klemen so se preizkusili tudi na tekmi nordijske kombinacije. Blaž je z odličnim tekom prišel vse do 3. mesta. Tik pod zmagovalne stopničke, na 4. mesto, se je uvrstil Filip, Klemen pa je kombinatorsko preizkušnjo sklenil na 6. poziciji.

 

Obe Ilirijanki v mlajši kategoriji sta stopili na oder za zmagovalke. Povsem na vrh, na 1. stopničko, je stopila Nina Kontrec. S skokoma, dolgima 55 m in 54,5 m je ugnala vse konkurentke. Na 3. mestu ji je družbo na podelitvi delala Mia Ingolič, katere skoka sta merila 54 m ter 49,5 m.

 

V najstarejši kadetski kategoriji je Nik Kurent skočil na 13. mesto. Na okroglem 20. najdemo Jašo Kokalja, ki je v obeh serijah pristal pri 48 m. Še tretji član našega kluba v kategoriji do 15 let, Pavel Mohar, je na mosteški velikanki prišel do 31. mesta. Prav Pavel pa se je najbolj izkazal v nordijski kombinaciji, na kateri se je prebil vse do 6. mesta. Jaša je v cilj pritekel na 9. mestu, Nik pa je ciljno črto prečkal 12.

 

Tudi pri dekletih do 15 let smo spremljali napete obračune. Na skakalnici je ilirijanske barve zastopala le Klarisa Gorjup, ki si je priskakala uvrstitev na 5. mesto. Na drugem delu kombinatorske tekme pa sta se ji pridružili še leto dni mlajši dekleti. Mia je v napetem zaključku pritekla do 3. mesta, Klarisa in Nina pa sta v cilj prišli ena za drugo, v razmaku manj kot desetih sekund, na 5. ter 6. poziciji.


Za konec pa še nekaj besed o dogodku, na katerem rezultati sicer niso bili v ospredju, smo pa se ga kljub temu udeležili z močno postavo tako na skakalnici kot ob njej. SSK Šmartno na Pohorju je namreč gostil revijalno tekmo ob otvoritvi prenovljenega skakalnega centra. Skakalni šport ima v tem delu Slovenije pestro zgodovino, prav v klubu s severovzhoda Slovenije pa sta svojo uspešno kariero pričela nekdaj odlična skakalca, danes pa člana Ilirije s številnimi funkcijami, Rok in Žiga Mandl. Prenovljeni objekti bodo pomagali pri razvoju novih skakalnih asov s tega področja, ki bodo zagotovo razveseljevali navijače bolj kot to trenutno počno tamkajšnji nogometaši ?. Kako pa so se z novo skakalnico spoprijeli naši fantje? Na 3. stopničko zmagovalnega odra je stopil Maks Lunaček Goltes, ki je za le devet desetink točke ugnal četrtouvrščenega Fedjo Rejca. 2x 36 m sta skočila tako Ivan Novak kot Nik Gregorc, zaradi lepših sodniških ocen pa je na 7. mestu pristal Ivan, Nik pa mesto za njim. Matevž Verbič Miklič in Filip Tiberij Dominik sta prav tako končala en za drugim, na 13. oz. 14. poziciji, Lovro Zajc pa je zabeležil 18. rezultat revijalnega tekmovanja.

 

#NaučiteSeLeteti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top