Pisal se je 23. november 2012, ko je nazadnje v kvalifikacijah za uvodno preizkušnjo moškega svetovnega pokala nastopil Ilirijan. Le nekaj dni manj kot devet let kasneje je v petek na štartno rampo 134-metrske naprave v Nižnem Tagilu sedel Lovro Kos. Kljub temu, da bomo na prve tekme na domačih tleh čakali še nekaj tednov pa smo predzadnji novembrski konec tedna s tekmama svetovnega pokala tudi uradno vstopili v zimsko sezono 2021/22.

Foto: FIS Ski Jumping

 

V zadnjih štirih letih se je sezona boja za veliki kristalni globus pričela v Wisli. Kombinacija prvih skokov na snežni podlagi, slabo pripravljenega doskočišča in neugodnega izteka na poljskem prizorišču je poskrbela za kar nekaj poškodb najboljših skakalcev na svetu. Letošnja uvodna postojanka 43. sezone SP-ja je precej bolj zimsko obarvana, saj se je skakalna karavana podala v industrijsko mesto, ki leži v središču rusko-kazahstanskega gorovja Ural. Nižni Tagil, ki se nahaja v bližini meje med Evropo ter Azijo, ima nekoliko več prebivalcev kot Ljubljana, s čimer se uvršča na 55. mesto lestvice največjih ruskih mest. Ena največjih športnih atrakcij mesta je prav skakalni center Štorklja, kjer so v petkovem popoldnevu (oz. večeru po tamkajšnjem lokalnem času) potekale kvalifikacije za prvo tekmo sezone.

Na štartu je bilo prijavljenih 72 tekmovalcev, izmed katerih se jih je 50 prebilo na sobotno tekmo. Med njimi je bil tudi Lovro, ki je s skokom, dolgim 109,5 m, zasedel 34. mesto. Povsem identično uvrstitev je dosegel tudi dan kasneje, ko smo spremljali prvo tekmo te sezone. 113,5 m skupaj s sodniškimi ocenami ter vetrovnim odbitkom žal ni zadostovalo za preboj v finalno serijo. V nedeljo je bil kvalifikacijski skok na sporedu pred tekmo. Tudi v drugem poizkusu se je Lovru uspelo prebiti skozi kvalifikacijsko sito, saj je s 111 m dolgim skokom pristal na 29. mestu. Na tekmovanju, ki je sledilo pa mu znova ni uspel preboj v najboljšo trideseterico, ki je dobila možnost nastopa v finalu. 115,5 m je zadoščalo za še eno uvrstitev na 34. pozicijo. 

Foto: FIS Ski Jumping

 

#naučiteseleteti ❄️?❄️

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top