Za nami je eden glavnih tekmovalnih tednov tega dela sezone. Za naše zmaje in zmajčke smo stiskali pesti na domačih tekmovanjih, na katerih so bili v kar dvanajstih kategorijah okronani novi državni prvaki. Tudi tokrat pa smo skočili preko meja naše države ter na OPA igrah zabeležili odlične rezultate in pridobili dragocene izkušnje.

 

S prvimi preizkušnjami smo pričeli že v sredo in to tistimi na najvišjem nivoju, ki ga lahko ponudi naša država. V Kranju so na tamkajšnji 109-metrski skakalnici potekala državna prvenstva v kategorijah članov, članic ter mešanih ekip. Večina naših najboljših skakalcev in skakalk je na eni izmed zadnjih tekem poletno-jesenskega dela sezone preverila pripravljenost pred zimskimi meseci. Pri fantih na lestvici rezultatov najdemo deset Ilirijanov, izmed katerih se je najvišje, tik pod zmagovalne stopničke, zavihtel Lovro Kos. S 104 m ter 106,5 m je na 4. mestu za manj kot dve točki zaostal za bronasto medaljo. V izenačenih obračunih za najvišja mesta je na 10. končal Matija Vidic. V prvi seriji je pristal pri 98,5 m, v drugi pa doskočil točno na kalkulacijsko točko pri 100 m. V finale najboljše trideseterice sta se prebila še Maksim Bartolj in Nik Gostiša Lah, ki sta “državca” sklenila na 22. in 25. mestu. Zgolj dve desetinki točke je za možnostjo nastopa v finalni seriji na 32. mestu zaostal Rok Masle. Za njim sta se na 33. in 34. poziciji zvrstila Enej Marolt ter Nejc Ingolič. Miha Sinčič je zabeležil uvrstitev na 37. mesto, na okroglem 40. najdemo Aneja Macurja, Žiga Šabec pa je bil tokrat 45.

 

Pri članicah smo v ogenj poslali dve tekmovalki, ki sicer nastopata v mladinskih kategorijah. S 93 m ter 98 m se je izkazala Urša Vidmar, ki je s 5. mestom dosegla še eno uvrstitev med najboljšo šesterico za naš klub. Dolžini skokov in sodniške ocene Taje Košir pa so jo pripeljali do uvrstitve na 14. mesto.

 

Prav Urša in Taja sta bili skupaj z Lovrom ter Matijo del ekipe, ki je zastopala ilirijanske barve na moštveni preizkušnji. Naša četverica je zbrala dovolj točk za še eno uvrstitev pod stopničke za zmagovalce, na 4. mesto.


Tako kot najstarejši tekmovalci so se tudi najmlajši na državnem prvenstvu merili v Kranju. Seveda ne na eni največjih skakalnic pri nas, temveč na 21-metrski napravi, na kateri pa smo videli kopico dolgih in lepih skokov. Med dvajseterico fantov, ki se je podala na vrh zaletišča so bili tudi trije naši zmajčki. 2x 20 m je v izenačenem boju za sam vrh do 3. mesta in s tem bronaste kolajne popeljalo Lovra Artača. Paskal Pristavec je doskočil pri daljavah 18,5 m ter 19 m in z enimi izmed najboljših sodniških ocen tekme prišel do uvrstitve na 6. mesto. V prvi deseterici je pristal tudi Jakob Lah, ki je z dvema skokoma, dolgima 18 m, skočil na 8. mesto.

 

Na štartno rampo “dvajsetke” se je povzpelo tudi kar nekaj deklet. Mednje spada Zala Klinc, katere skoka sta jo v zanimivih bojih za mesta okoli deseterice, popeljala do končne 11. pozicije.

 

Naš fantovski trio se je izkazal še na ekipni tekmi. Jakob, Paskal in Lovro so izmed vseh moštev prikazali najboljšo predstavo in tako skočili na najvišjo stopničko in s tem sebi ter Iliriji priskakali naziv državnih prvakov do 11 let! 


Le slab kilometer stran so se nekaj ur kasneje, na že omenjeni tretji največji slovenski skakalnici, za naslove najboljšega v državi merili najstarejši mladinci in mladinke. V konkurenci kar šestdesetih tekmovalcev so naši fantje zabeležili sledeče rezultate. Z 2x 100 m je na 5. mesto skočil Rok Masle, pri čemer je bil vrh rezultatske lestvice zelo zgoščen, saj ga je do prve pozicije ločilo manj kot pet točk. Od desetega do petnajstega mesta sta tekmovalce ločili le dve točki, v tej skupini pa sta se znašla Enej Marolt in Miha Sinčič. Enej je z dobro predstavo prišel do 12., Miha pa do 14. mesta. Na 17. mesto se je uvrstil Nik Gostiša Lah, ki je tako kot Miha po prvem skoku zasedal mesto med deseterico. Do zadnjih dveh točk za skupni seštevek je s 30. mestom prišel Nejc Ingolič. Anej Macur je bil tokrat 37., slabi dve točki za njim pa Marcel Stražišar na 40. mestu. Slabi dve točki za Marcelom pa je zaostal Jošt Bogataj na 44. poziciji. Žiga Šabec in Tobias Javornik pa sta zasedla 46. ter 48. mesto.

 

Za naslov najboljše mladinke v državi se je potegovalo skoraj dvajset deklet. Na odlično 2. mesto se je uvrstila Urša Vidmar ter s tem potrdila dobro formo v tem delu sezone. Tik za najboljšimi desetimi se je uvrstila Taja Košir, ki je bila 11. Klarisa Gorjup pa je kot ena izmed najmlajših tekmovalk na tej tekmi zasedla 17. mesto.

 

V popoldanskih urah smo dočakali še moštveno tekmo, na kateri so nastopile tri naše ekipe. Miha, Enej, Nik in Rok so skočili na 2. stopničko zmagovalnega odra ter s tem do srebrne medalje. V izenačenem boju so se znašli tudi Urša, Anej, Žiga ter Nejc. Na koncu so se uvrstili na 9. mesto, manj kot točko za osmouvrščenimi. Taja, Marcel, Tobias in Jošt pa so si priskakali uvrstitev na 12. pozicijo.


Nedelja je bila precej delovna za naše mladince do 18 let, ki so se prav tako na kranjski “stotki” potegovali za čim boljše uvrstitve na državnem prvenstvu. Tekmo so precej zaznamovali deževni in vetrovni pogoji, zaradi česar je bila izpeljana zgolj ena serija posamične preizkušnje, ekipna pa je bila odpovedana. Blizu najboljšim je posegel Jošt Bogataj, ki je s 95 m skočil na 9. mesto. V prvo polovico nastopajočih so se uvrstili še Marcel Stražišar na 13., Nejc Ingolič na 16., Tobias Javornik na 19. ter Jaša Juršič na 22. mestu. Brez točk za skupni seštevek slovenskega pokala pa so ostali Urh Matjašič s 36. mestom ter Jaša Kokalj in Maks Čuček s 45. in 46. mestom.

 

Po medalji srebrnega leska dan poprej, je Urša Vidmar tokrat v svojo zbirko dodala še bronasto kolajno za osvojeno 3. mesto med mladinkami. Še eno uvrstitev na 11. mesto je zabeležila Taja Košir, skok Klarise Gorjup pa jo je popeljal do 16. izida tekmovanja.


Kljub temu, da smo v zadnjih dneh spremljali predvsem tekmovanja na slovenskih skakalnicah pa z veseljem poročamo tudi o uspehih onkraj naših meja. Selimo se v državo, kjer sta nagradi za športnika oz. športnico leta nazadnje prejela alpski smučar Marco Odermatt in šprinterka Mujinga Kambundji. Približno tri četrt ure vožnje od največjega švicarskega mesta Zürich leži Gibswil. In prav v to vasico na severu Švice se je podalo šest Ilirijanov, ki so jih na 66-metrski skakalnici čakale tekme t. i. OPA iger. Najprej so skakalnico preizkusila dekleta. V edini veljavni seriji je Nina Kontrec doskočila pri daljavi 57 m, kar je bilo dovolj za 5. mesto. Mia Ingolič pa je skočila 53 m ter v konkurenci punc iz sedmih držav prišla do 12. mesta.

 

V fantovski kategoriji je bil del slovenske odprave Jošt Trtnik. S svojim skokom, ki je meril le pol metra manj od velikosti skakalnice je ugnal vse preostale tekmovalce in osvojil 1. mesto. Pri tem pa velja omeniti še, da je bilo kar naslednjih deset tekmovalcev na rezultatski lestvici rojenih leto pred Joštom.

 

Po individualnih je bil čas še za preizkušnje ekip. Vsako izmed njih so sestavljali trije tekmovalci oz. tekmovalke. Pri slednjih sta obe naši, vsaka s svojo ekipo, stopili na oder za zmagovalke. Nina je z reprezentančnima kolegicama osvojila 2. mesto, Mia pa je svoji ekipi pomagala do uvrstitve na 3. pozicijo.

 

Da smo Slovenci na moštvenih tekmah pobrali vse tri barve medalj so poskrbeli Jošt in njegova sotekmovalca. Vsi trije so namreč v svoji skupini zabeležili najboljši izid, kar jih je seveda popeljalo do najvišjega zbira točk in končne zmage.

 

Najštevilčnejšo zasedbo naših fantov smo lahko spremljali na preizkušnjah nordijske kombinacije. Tako Blaž Albreht kot Marko Škul sta v teku izboljšala svojo štartno pozicijo, ki sta si jo pridobila na skakalnici. Blaž je tako ciljno črto prečkal na 10., Marko pa na 14. mestu. Naš najboljši po skakalnem delu, Klemen Brunec pa je tekmo sklenil na 24. poziciji.

 

Na moštveni tekmi je nastopilo štirinajst ekip. Tista z Blažem in Markom je na 4. mestu za približno minuto zaostala za zmagovalnim odrom, slabih deset sekund za njimi pa so se na 5. mesto zvrstili Klemen ter njegova reprezentančna kolega.


Povsem za konec pa še nekaj informacij za vse, ki povprašujete o različnih klubskih oblačilih. Artikli zadnjega naročanja (puloverji, podmajice, podhlače in kape s šiltom) bodo na voljo za prevzem že v kratkem, zelo kmalu pa za vas pripravljamo še nekaj posebnega za zimske mesece. O vsem boste pravočasno obveščeni tudi na naših družbenih omrežjih, zato nam sledite na klubskih Facebook in Instagram profilih.

#NaučiteSeLeteti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top