Sredina januarja je našim najmlajšim skakalcem prinesla možnost treningov na domačih, mosteških skakalnicah. Za to se v prvi vrsti zahvaljujemo našim požrtvovalnim trenerjem, ki so skakalne objekte zasnežili in uredili, to pa ne bi bilo mogoče tudi brez pomoči tekmovalcev, njihovih staršev ter ostalih prostovoljcev. Vsem, ki ste pomagali pri pripravi našega skakalnega centra za snežne treninge, se iskreno zahvaljujemo. Nismo pa bili aktivni le pri “špricanju” snega in “štamfanju”, temveč smo se udeležili tudi kar nekaj tekmovanj. Slovenski pokal nas je popeljal preko Trojan in v Poljansko dolino, alpski pokal se je odvijal v državi, v kateri je aktualni športnik leta Alexander Zverev, svetovni pokal pa je gostila država, kjer je naziv “najlepszy sportowiec roku” že dve leti zapored romal v roke Robertu Lewandowskemu.

Tokrat naše klubske tekmovalne novice pričenjamo na domačem parketu. Preizkušnje Pokala Argeta so kadete vodile v Zasavje, natančneje v Kisovec. Na tamkajšnjo 55-metrsko skakalnico se je v upanju na čim boljše predstave podalo šest naših fantov ter dve dekleti. V kategoriji do 14 let so nastopali Jaša Kokalj, Pavel Mohar in Maks Čuček. Jaša je doskočil pri 41,5 m ter 43 m, kar mu je prineslo uvrstitev na 27. mesto. Pavel je v obeh skokih preletel 39 m, s čimer je prišel do 33. pozicije. 35. rezultat tekmovanja pa je s 37,5 m in 38,5 m dosegel Maks. Edini izmed trojice, ki se je spopadel še s 4-km tekaško progo, je bil Pavel. Štartal ni z najboljšega izhodišča, toda s šestim časom teka si je tudi priboril končno 6. mesto.

 

V sobotnih dopoldanskih urah se je s kisovško “petdesetko” spopadlo tudi devet punc. 4. dosežek je uspel Klarisi Gorjup, ki je tako v prvi kot drugi seriji skočila 41 m. Dva metra manj pa je v obeh poizkusih odneslo Nino Kontrec, ki je zasedla 7. mesto.

 

Precej izenačena je bila tudi trojica Ilirijanov v najstarejši kadetski kategoriji. 2x 43 m je Sebastjana Bartolja poneslo do 12. mesta. Le pol metra krajša skoka od Sebastjana v prvi in drugi seriji sta pomenila, da je Urh Matjašič končal nekaj mest nižje, na 16. Prav to pozicijo je po prvem skoku zasedal Tobias Javornik, ob koncu pa se je uvrstil na 18. mesto. Ilirijanski uvrstitvi na zmagovalni oder smo bili priča v nordijski kombinaciji. S sedmega štartnega položaja se je s tretjim časom teka na najnižjo stopničko prebil Urh, ki je v cilj pritekel 35 sekund za zmagovalcem in 33 sekund pred najbližjim zasledovalcem.


V nedeljo smo še enkrat več v tej sezoni odpotovali v Žiri. Tokrat je bila v središču pozornosti skakalnica s kalkulacijsko točko pri 26 metrih. Na njej so na pokalni tekmi skakali v kategoriji do 11 let. Med nastopajočimi smo pesti najbolj stiskali za tri Ilirijane, ki so dosegli sledeče uvrstitve. Fedja Rejc je s 24,5 m ter 23,5 m skočil kar na 3. stopničko zmagovalnega odra. Vid Erpič in Lovro Zajc sta na rezultatski lestvici končala eden za drugim, zasedla sta 14. in 15. mesto.


Prva tuja postaja današnjega, ponedeljkovega pregleda se nahaja v Nemčiji, natančneje v Turingiji. V osrednjem delu države se nahaja Oberhof, kraj s približno 1600 prebivalci, ki bo prihodnjo sezono drugič v svoji zgodovini gostil svetovno prvenstvo v biatlonu. Minuli vikend pa je bil v ospredju skakalni center s 100-metrsko napravo, na kateri je potekal alpski pokal za dekleta in fante. Slednji so uspeli nastopiti le na eni tekmi, saj je bila nedeljska odpovedana, dekletom pa je uspelo izpeljati celoten program. V konkurenci 66 tekmovalcev iz 7 držav se je Timotej Jeglič prebil v prvo polovico nastopajočih, a žal le malo zaostal za dobitniki točk. Njegova skoka sta namreč zadostovala za uvrstitev na 32. mesto. V ženski konkurenci sta bila del slovenske odprave Taja Košir in Urša Vidmar. Tako na sobotni kot nedeljski tekmi sta dekleti zabeležili uvrstitvi na 23. in 24. mesto. Prvi tekmovalni dan je na višji poziciji zaključila Taja, drugega pa sta zamenjali vrstni red in je na mestu višje končala Urša.

Rezultati AP fantje

Rezultati AP dekleta, sobota

Rezultati AP dekleta, nedelja


Ostajamo na isti ravni tekmovanja, v isti državi, menjamo pa športno disciplino. V nemškem Schonachu so dvakrat gostili nordijsko mladinsko svetovno prvenstvo, letos pa bo sredi marca tam potekalo finale svetovnega pokala v nordijski kombinaciji. In prav kombinatorci so tudi ta vikend zavzeli 106-metrsko skakalnico in tekaško progo. Matic Garbajs sobotne tekme alpskega pokala na daljši razdalji ni končal, se je pa zato dan kasneje prebil med dobitnike točk, saj je v cilj pritekel na 23. mestu. Tekaški del je pričel z desete pozicije, ki si jo je izboril na skakalnici, ob koncu pa je v cilj pritekel kot tretji najboljši Slovenec ter zbral osem točk za skupni seštevek.

Rezultati AP NK fantje, nedelja


Za konec pa si oglejmo še kako sta se razpletli tekmi na enem izmed najbolj legendarnih prizorišč svetovnega pokala, v Zakopanah. Kraj, ki leži na jugu države, je pogosto omenjen kot zimska prestolnica Poljske. Pomembno vlogo igra tudi na športnem področju, saj sta v Zakopanah rojena trikratni olimpijski prvak in eden izmed najboljših, če ne celo najboljši skakalec zadnjih dveh desetletij, Kamil Stoch ter olimpijski prvak iz leta 1972, Wojciech Fortuna. Po nekaj manj kot enem letu smo ponovno lahko uživali ob pogledu na Ilirijana na najvišji stopnički ekipne preizkušnje svetovnega pokala. 23. januarja 2021 sta do tega uspeha skočili Urša Bogataj in Špela Rogelj, če pa vzamemo v obzir le moške tekme pa je nazadnje to uspelo Andražu Pograjcu, ki je do zmage z ekipnimi tovariši skočil leta 2013 na letalnici v Planici. Tokrat je z reprezentančnimi kolegi vso konkurenco ugnal Lovro Kos. Njegov prvi skok je meril 126,5 m, finalni pa 123 m. Skupaj s preostalo trojico, ki je na 140-metrski skakalnici branila slovenske barve, so Slovenijo pripeljali do enajste zmage na moških ekipnih tekmah. V nedeljo je bila na sporedu še posamična tekma. Lovro se je skozi šivankino uho uvrstil v drugo serijo, saj je po prvi zasedal zadnje, 30. mesto, ki še omogoča možnost še enega nastopa. Tega je dobro izkoristil, saj se je prebil vse do končnega 16. mesta. Izid te tekme pomeni, da je po petnajstih posamičnih preizkušnjah v skupnem seštevku uvrščen na 15. mesto.

Foto: FIS Ski Jumping

 

#naučiteseleteti ☃️?☃️

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top