Seefeld 2019 ✅. 41. svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah se je z otvoritveno slovesnostjo pričelo 20. februarja, končalo pa včeraj s 50-kilometrsko tekaško preizušnjo za moške. Prvo tovrstno svetovno prvenstvo je bilo organizirano leta 1925 v mestu takratne Češkoslovaške Janské Lázně. Skoraj trideset let kasneje, leta 1954 so v švedskem Falunu prvič na prvenstvu nastopile tudi ženske. Največkrat doslej je SP gostila Finska ??, najuspešnejša država pa je Norveška ??, s kar 367 medaljami. Slovenija ?? se na tej lestvici uvršča na 21. mesto, če štejemo nastope naših športnikov od osamosvojitve naše države. Čez štiri leta pa bo Slovenija prvič gostila svetovno prvenstvo, ko se bodo najboljši športniki v nordijskih disciplinah merili v Planici.

Nekaj besed lahko namenimo še tokratnemu prizorišču, Seefeldu ??. Tirolsko mesto je SP gostilo že leta 1985, tudi letos pa je bila daleč najuspešnejša država Norveška s 25 medaljami, sledi pa ji Nemčija z devetimi. Za edino slovensko uvrstitev na zmagovalni oder sta poskrbeli smučarski tekačici Katja Višnar in Anamarija Lampič. Včasih je v Seefeldu prevladovalo kmetijstvo, danes pa mesto v veliki meri poganja bogata turistična ponudba. Ko je to mesto nazadnje gostilo svetovno prvenstvo je bilo na sporedu 13 končnih odločitev, letos pa jih je bilo 22, med njimi prvič v zgodovini tudi ženska ekipna tekma.

 

Prav na slednji sta nastopili tudi članici našega kluba, Špela Rogelj in Urša Bogataj. Skupaj z reprezentančnima kolegicama iz Velenja (Jerneja Brecl) ter Žirov (Nika Križnar) so si priskakale uvrstitev na 4. mesto. Že dan kasneje, v sredo, so se na 109-metrski skakalnici dekleta borila za naslov svetovne prvakinje v posamični konkurenci. Tudi na tej tekmi sta naši dekleti prikazali odlične skoke. Med najboljšimi desetimi smučarskimi skakalkami na svetu je končala Urša, ki se je uvrstila na 8. mesto. V močni konkurenci najboljših deklet je uspešne skoke prikazala tudi Špela, njena uvrstitev na tokratem prvenstvu pa je bila 22. mesto. V sobotnem popoldnevu smo lahko spremljali še mešano ekipno tekmo, na kateri je slovenske barve z reprezentančnimi kolegi branila tudi Urša. Tako kot na tekmi ženskih ekip, se je tudi mešana ekipa uvrstila na 4. mesto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top