Seefeld 2019 ✅. 41. svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah se je z otvoritveno slovesnostjo pričelo 20. februarja, končalo pa včeraj s 50-kilometrsko tekaško preizušnjo za moške. Prvo tovrstno svetovno prvenstvo je bilo organizirano leta 1925 v mestu takratne Češkoslovaške Janské Lázně. Skoraj trideset let kasneje, leta 1954 so v švedskem Falunu prvič na prvenstvu nastopile tudi ženske. Največkrat doslej je SP gostila Finska 🇫🇮, najuspešnejša država pa je Norveška 🇳🇴, s kar 367 medaljami. Slovenija 🇸🇮 se na tej lestvici uvršča na 21. mesto, če štejemo nastope naših športnikov od osamosvojitve naše države. Čez štiri leta pa bo Slovenija prvič gostila svetovno prvenstvo, ko se bodo najboljši športniki v nordijskih disciplinah merili v Planici.

Nekaj besed lahko namenimo še tokratnemu prizorišču, Seefeldu 🇦🇹. Tirolsko mesto je SP gostilo že leta 1985, tudi letos pa je bila daleč najuspešnejša država Norveška s 25 medaljami, sledi pa ji Nemčija z devetimi. Za edino slovensko uvrstitev na zmagovalni oder sta poskrbeli smučarski tekačici Katja Višnar in Anamarija Lampič. Včasih je v Seefeldu prevladovalo kmetijstvo, danes pa mesto v veliki meri poganja bogata turistična ponudba. Ko je to mesto nazadnje gostilo svetovno prvenstvo je bilo na sporedu 13 končnih odločitev, letos pa jih je bilo 22, med njimi prvič v zgodovini tudi ženska ekipna tekma.

 

Prav na slednji sta nastopili tudi članici našega kluba, Špela Rogelj in Urša Bogataj. Skupaj z reprezentančnima kolegicama iz Velenja (Jerneja Brecl) ter Žirov (Nika Križnar) so si priskakale uvrstitev na 4. mesto. Že dan kasneje, v sredo, so se na 109-metrski skakalnici dekleta borila za naslov svetovne prvakinje v posamični konkurenci. Tudi na tej tekmi sta naši dekleti prikazali odlične skoke. Med najboljšimi desetimi smučarskimi skakalkami na svetu je končala Urša, ki se je uvrstila na 8. mesto. V močni konkurenci najboljših deklet je uspešne skoke prikazala tudi Špela, njena uvrstitev na tokratem prvenstvu pa je bila 22. mesto. V sobotnem popoldnevu smo lahko spremljali še mešano ekipno tekmo, na kateri je slovenske barve z reprezentančnimi kolegi branila tudi Urša. Tako kot na tekmi ženskih ekip, se je tudi mešana ekipa uvrstila na 4. mesto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top