Na današnji dan pred osemdesetimi leti se je v Novi vasi pri Žireh rodil eden izmed pobudnikov in ustanoviteljev našega kluba, Oto Giacomelli.

Foto: Matej Družnik/Delo

 

Osnovno šolo je pričel obiskovati v Kranju, večino osnovnošolskega izobraževanja pa je opravil v Žireh. Prve letnike gimnazije je dokončal v Škofji Loki, zadnji letnik ter maturo pa je uspešno zaključil v ljubljanskem Šentvidu. Po končanem srednješolskem izobraževanju se je vpisal na študij elektrotehnike, ki pa ga je opustil. Nato se je odločil za študij na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, kjer je leta 1973 tudi diplomiral.

V svoji mladosti je se je tudi sam preizkusil na skakalnicah, od leta 1960 do 1969 je bil član državne reprezentance. Kasneje se je podal v trenerske vode, kjer je bil med drugim asistent zveznega trenerja Zdeneka Remse na Športni zvezi Jugoslavije, nato je postal zvezni trener reprezentance Italije, zatem pa je vodil še švedsko ter francosko izbrano vrsto.

Poleg tega, da je bil leta 1970 eden izmed pomembnejših pri ustanovitvi prvega specializiranega društva za smučarske skoke v Sloveniji, SSK Ilirija, je bil v 80. letih prejšnjega stoletja tudi predsednik kluba. V tem času je v skakalnem svetu aktivno sodeloval kot organizator usposabljanja trenerjev in pisec, prevajalec ter prirejevalec strokovne literature. V obdobju 1992 – 2006 je bil sodelavec ter član izvršnega odbora Športne zveze Ljubljana in avtor razvojnega programa športa v Ljubljani (Športna zveza Ljubljane 2004). Prav tako je bil republiški, zvezni in desetletje tudi mednarodni sodnik za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo. Med vrhunce njegove sodniške kariere spada sojenje na svetovnem prvenstvu v avstrijskem Ramsauu leta 1999, sodil pa je še na številnih tekmah svetovnega pokala.

Izven našega športa je bil v 70. letih zaposlen kot svetovalec sekretarja na Telesnokulturni skupnosti Slovenije, nato pa sekretar strokovnega sveta ZTKO Slovenije. Od leta 1980 pa vse do 2005 je bil profesionalni športni novinar Dela, deloval pa je predvsem na področjih športne politike, smučanja, atletike, kolesarstva, gimnastike ter nekaterih drugih individualnih panog. Prav tako je soavtor knjige Planica 1934-1999, nekaj časa pa je urejal Olimpijske kroge ter glasilo Olimpijskega komiteja Slovenije in Smučarske zveze Slovenije. Leta 1985 je prejel Bloudkovo plaketo.

Oto Giacomelli (št. 85) na državnem prvenstvu leta 1962

 

Ob okroglem jubileju želimo Otu Giacomelliju veliko osebne sreče, zdravja in ponosa na opravljeno delo za SSK Ilirija. Brez entuziastev kot je g. Giacomelli naš klub ne bi zaživel ter se v naslednjih desetletjih utrdil kot eden največjih in najuspešnejših skakalnih klubov pri nas. Tudi danes z veseljem in ponosom nadaljujemo bogato tradicijo smučarskih skokov v Ljubljani, katere pomembna poglavja je pomagal pisati tudi Oto Giacomelli.

Oto, vse najboljše!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top